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aan corrosiviteitsklasse C2. Alle elementen met brandweerstand R60 zijn bovendien uitgerust met een brandwerend verfsysteem. De doordachte keuze voor staal resulteerde niet alleen in een demonteerbare constructie, maar ook in een snellere bouwtijd. De struc- tuur is uitgepuurd tot zijn essentie, en dat is meteen ook een van de voornaamste troeven van het ontwerp. Alles is erg goed overdacht en van overbodige elementen is geen sprake, wat natuurlijk perfect binnen het plaatje van veranderingsgericht bouwen past.” Duurzame energiehuishouding Het Food Experience Center fungeerde tevens als pilootproject binnen de testfase van het Label Circulair Gebouw, ontwikkeld door het WTCB en de Vlaamse Confederatie Bouw. Als stakeholder binnen de ontwikkeling van dit label voerden de duurzaamheidsexperts van VK Architects & Engineers de circulaire audit door, met positieve eindresultaten. Behalve circulair en modulair is het Food Experience Center overigens ook erg vooruitstrevend op energe- tisch vlak. Het gebouw is bijgevolg opgeleverd met een BREEAM Excellent-certificaat. “Naast de passieve energetische aspecten die in het ontwerp vervat zitten (natuurlijke lichtinval, bezonning, oriëntatie …), zijn er ook verschil- lende actieve systemen toegepast die energie genereren uit hernieuwbare bronnen. Denk onder meer aan PV-modules op het dak, een BEO-veld met warmtepomp voor de koeling en verwarming van het gebouw, klimaatpla- fonds en een regenwaterreservoir”, geeft Ilka Broeckaert aan. “De leidingen zijn onder de vloer gelegd en het klimaatplafond is onder de structurele plaat geplaatst, wat de restwaarde van de constructieve elementen en de technie- ken verhoogt. Bovendien past Vandemoortele ook het circulaire light-as-a-serviceconcept van Turntoo toe voor de verlichting in het atrium, de kantoren en de gemeenschappelijke ruimtes, die automatisch gestuurd wordt op basis van daglicht- en aanwezigheidsdetectie. Dit alles heeft ertoe geleid dat de Belgische overheid het Food Experience Center als voorbeeldproject gebruikt om duurzaamheid en circulariteit af te toetsen en te definiëren. Missie geslaagd dus!” anticorrosion conforme à la classe de corrosion C2. Tous les éléments présentant une résistance au feu R60 sont également dotés d’un système de peinture résistant au feu. Le choix mûrement réfléchi de l’acier n’a pas seulement permis une construction démontable, mais aussi un temps de construction plus rapide. La structure est réduite à l’essentiel, et c’est aussi l’une des principales forces du design. Tout a été très bien pensé et il n’y a pas d’éléments superflus, ce qui s’inscrit bien sûr parfaitement dans le cadre d’une construction ouverte au changement. » Gestion durable de l’énergie Le Food Experience Center a également fait office de projet pilote dans le cadre de la phase de test du label Circulair Gebouw, développé par le CSTC et la Confédération flamande de la Construction. En tant que partie prenante dans le développement de ce label, les experts en durabilité de VK Architects & Engineers ont réalisé l’audit circulaire, avec des résultats positifs. En plus d’être circulaire et modulaire, le Food Experience Center est également très nova- teur en termes d’énergie. Le bâtiment a donc été livré avec un certificat BREEAM Excellent. « En plus des aspects énergétiques passifs inclus dans la conception (lumière naturelle, ensoleil- lement, orientation, etc.), divers systèmes actifs sont également utilisés pour générer de l’éner- gie à partir de sources renouvelables. Pensez par exemple aux modules photovoltaïques sur le toit, à un champ BTES avec pompe à chaleur pour le refroidissement et le chauffage du bâti- ment, aux plafonds climatiques et à un réservoir d’eau de pluie », explique Ilka Broeckaert. « Les conduites sont posées sous le plancher et le plafond climatique est placé sous la dalle struc- turelle, ce qui augmente la valeur résiduelle des éléments structurels et des techniques. En outre, Vandemoortele applique également le concept circulaire de lumière en tant que service de Turntoo pour l’éclairage de l’atrium, des bureaux et des espaces communs, qui est contrôlé automatiquement en fonction de la lumière du jour et de la détection de présence. Tout cela a conduit le gouvernement belge à utiliser le Food Experience Center comme projet modèle pour évaluer et définir la durabilité et la circularité. Mission accomplie ! 66
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